Dağın haberi olsun #16
Pulitzer Ödülleri açıklandı!
1917 yılından itibaren Macaristan doğumlu ABD’li gazeteci Joseph Pulitzer adına verilmeye başlanan Pulitzer Ödülleri’nin 2012 yılı sahipleri duyuruldu. Gazetecilik, edebiyat ve müzik alanlarında toplam yirmi bir dalda verilen ödüllerin her biri 10.000 dolar değerinde bir armağanla taçlanıyor. Bu yıl, Pulitzer tarihinde on birinci kez Kurmaca edebiyat alanında ödül verilmedi. Denis Johnson’ın Train Dreams (Tren Düşleri), Karen Russell’ın Swamplandia! ve 2008 yılında intihar edip hayata gözlerini yuman ABD’li yazar David Foster Wallace’ın tamamlanmamış eseri The Pale King (Solgun Kral) aday gösterilmişti. Tiyatro dalında ödül Quiara Alegría Hudes’in Water by the Spoonful‘a (Bir Kaşık Dolusu Su) giderken, Tarih dalında Manning Marable’ın, Malcolm X: A Life of Reinvention (Malcolm X: Yeni İcatlarla Dolu Bir Yaşam) adlı tarihsel roman ödüle layık görüldü. En iyi gazetecilik ödülünüyse, okullardaki şiddete yönelik yaptığı haberlerle The Philadelphia Inquirer gazetesi aldı. Ödüllerin tümünü şuradan erişebilirsiniz.
***
E-kitapların kapaklarında animasyon devri
Amerika’da uzun zamandır tasarımcılık yapan ve şimdilerde üniversitelerde bu konuda ders veren Carin Goldberg, öğrencileriyle birlikte yeni bir tasarımın kapılarını açıyorlar: animasyon kapaklar. İngiltere’de şubat ayında piyasaya çıkan Daylight Saving (Saatleri Ayarlama) isimli kitabın e-kitap versiyonu, kapağın sağ altında kitabın çıkacağı güne ayarlı bir sayacın olduğu ve kullanıcının parmağını gezdirdiğinde dalga efekti vermesini sağlayan bir mekanizmasının bulunduğu bir formda piyasaya sunuldu. Amaç böylece kitaba yönelik ilgiyi artırmaktı. Goldberg’ün öğrencilerinin de yaptığı şey, önümüzdeki dönemde nasıl bir şekilde alınacağı kestirilemeyen e-kitap kapaklarına yönelik yenilikler aramak, bunları denemek. “Dijital kitap, büsbütün bir sanat objesi olabilir,” diyor Goldberg. “Gerçi şu anda bunu sağlayabilecek bir teknoloji elimizde yok. Yayınevleri de bunu henüz benimsemediler. Üzerinde düşünenler var, ancak henüz adım atan yok.” Goldberg’ün öğrencilerinin çalışmalarını sergiledikleri konferansta söz alan, Abrams yayınevi editörü Eric Himmel, kitap kapağı tasarımının şu anda bir açmazda olduğunu ve her türlü yeniliğe açık olduklarını söyledi. “Dünyanın bu yöne kaymasını bekleyemem,” diyen Himmel, Goldberg’ün öğrencilerinin de telefon numarasını alıp onlarla çalışmak istediğini belirtmiş. Dijital yayıncılığın gelişmesi, aynı zamanda dijital teknolojinin de gelişmesini zorlayacak gibi duruyor. Çok hızlı ve önemli gelişmelerin olacağı bir dönemde olduğumuz kesin.
Kaynak: The Atlantic
***
1962 yılından bakılınca 21. yüzyıl edebiyatı nasıl görünüyordu?
Bundan 50 yıl önce Seattle Times gazetesi, gelecekte kitapların nasıl olacağına dair yazarlara, öğretmenlere ve kitapçılara bir soru sordu. Alınan yanıtlar, günümüzün kitap dünyası düşünüldüğünde bazen şaşırtıcı bazen de komik. 50 yıl önceki insanlar, bugünlerde bakın nasıl bir edebiyat dünyasına sahip olacağımızı hayal ediyorlarmış:
- Kitapların dağıtımı daha farklı olacak. Normal kitapçıların dışında marketlerde, eczanelerde ve benzin istasyonlarında da kitap satılacak. ON8: Tam isabet!
- Baskı ve kâğıtların artan maliyeti, mikrofilme geçişi gerektirecek. Özellikle ders kitapları ve kalın kitaplarda. Bugün ciltli kitaplar ne tutuyorsa, o zaman da mikrofilmli kitaplar o kadar tutacak. Ayrıca evlerde de az yer kaplayacak. ON8: E-kitaba yaklaşmış sanki!
- Birçok ailenin evinde, kitapları duvara yansıtan projektörler olacak. Şimdi körler için okunan kitaplar, o zaman herkesin müzikçalarında dinlenebilecek. ON8: 1 yaklaşık sonuç!
- Kitaplar, uzay yolculuklarından ciddi biçimde etkilenecek ve daha yumuşak, daha hızlı ve düz olacak. ON8: Uzay yolculukları! İyimser bir Kubrick daha.
- Akademisyenler, evlerindeki televizyon aracılığıyla İngiltere’deki ya da Roma’daki bir kütüphanenin kayıtlarını tarayabilecekler. ON8: Bunun üzerinde bir şey eklemek olmaz!
Kaynak: The Seattle Times