Dertleri ardınızda bırakıp, çıkın yollara…
“Birinden birini yeğlemek zorunda kalsam, açıkçası arkadaşsızlığı acayip sıkıcı olmaya tercih ederim.”
Spontane yaşamak bir sanattır adeta; nereye gideceğini düşünmeden kendini sokaklara atmak, hiç aklında yokken yogaya başlayıvermek, plansız, programsız yola çıkmak… Herkesin harcı da değildir hani, sağlam bir psikoloji gerektirir. Kimileri için “öldürsen yapamam”dır, kimileri de aksi türlü yaşayamaz.
İşte böyle bir yol hikâyesi Yokuş Aşağı; haritasız, pusulasız, nereye ve nasıl gideceklerini düşünmeden yola çıkan iki arkadaşın, Çik ve Maik‘in macerası. Mahalleden ödünç (ç)aldıkları bir Lada ile yola çıkıveriyorlar. Teoride, amaçları Eflak‘a gitmek –ki Eflak Romanya’nın bir bölgesi olmasının yanında, Almanca’da bizdeki Kaf Dağı gibi olmayan, hayali bir yer anlamı da taşıyormuş– ancak nasıl gideceklerine dair bir fikirleri yok. Heyecanlı, eğlenceli ve tam sürat, yokuş aşağı bir hikâye. Yazar Wolfgang Herrndorf pek çok ödül almış bir isim, Yokuş Aşağı’yla da 2011 Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü‘nü kazanmış ve eser 17 dile çevrilmiş. Genç edebiyat konusunda bende bıraktığı ilk izlenim şahane oldu; didaktik olmadan mesaj vermeyi ve okuru eğlendirmeyi çok iyi başarmış yazar.
Kitabın en hoşuma giden kısmı başlardaki kurgusu oldu: İlk yüz sayfa boyunca bahsettiğim yol macerasına dair neredeyse hiçbir şey anlatmasa da karakterleri okura detaylıca sunma işini öyle güzel başarmış ki Herrndorf; Maik‘in, birer ikişer anekdotla, kendisini, sevdiği kızı, Çik‘i, okulunu, öğretmenlerini ve ailesini anlattığı kısımlar keyifle okunuyor ve bu esnada kurgu, çapraşık yapısına rağmen okuru yormuyor. Daha çok bir konuşma havasında anlatıyor Maik hayatını, laf lafı açıyor ve biz pek çok detayı zerre sıkılmadan öğrenmiş oluyoruz. Derken Çik, çalıntı Lada’yla çıkageliyor ve asıl hikâye o zaman başlıyor…
Yokuş Aşağı tiyatroya da uyarlanmış bir kitap. Konstanz Gençlik Tiyatrosu tarafından 2012‘de sahnelenen oyunun bilgilerine (Almanca) ve fotoğraflarına buradan, oyun için hazırladıkları tanıtım filmine de buradan ulaşabilirsiniz. Şahsen, böylesi bir metin nasıl sahneye konur, reji nasıl kotarılır, dramaturji nasıl çıkar ortaya diye merak ettim oldukça, gönül ya orijinalini ya da Türkçe uyarlamasını izlemek ister.
Yol maceralarını seviyorsanız fazlasıyla seveceğiniz bir kitap Yokuş Aşağı. Wolfgang Herrndorf da, ödülleri falan bir yana, kurgu ve dildeki başarısıyla merakımı celbeden bir yazar oldu. Hazır bahar da hissettirmeye başlamışken kendini, hazırlayın sırt çantanızı; işi, okulu, dertleri ardınızda bırakıp, çıkın yollara…
Görsel: Cool Timeline Photos