Dağın haberi olsun #5

Dağın haberi olsun #5

ON8
14 Eylül 2011

Tweet kısa öykü maratonu başlıyor!

İngiltere’nin devlet kanalı BBC’nin, son zamanlarda bütçe kısıntıları nedeniyle kaldırdığı ya da süresini azalttığı programlar arasında, Radyo 4’te yayınlanan kısa öykü programı da dahil olunca, İngiltere’deki yazarlar ayağa kalktılar. Haftada üç yerine sadece tek bir öykü okunacağını duyuran kanala tepkiler yağdı. Aralarında Joanne Harris, Neil Gaiman ve Sarah Waters gibi yazarların da olduğu grup, hemen bir imza dilekçesiyle BBC’den bu kararından geri adım atmasını istedi. Kanal, baskıya boyun eğip bir öykülük daha yer açacağını söyledi, ama yetmedi. İmza kampanyasının şiddetini artıran yazarlar, şimdi de “tweetathon” adında yeni bir maraton başlattı. Bugünden itibaren beş hafta boyunca her çarşamba saat 11 ile 11.30 arasında, katılımcılar tweeter’da #soatale koduyla yazılan cümleyi tamamlayarak kısa öykü oluşturacaklar. Bu tweet’ler daha sonra küçük bir jüri tarafından değerlendirilip seçilecek ve öyküler Yazarlar Birliği’nin sitesinde yayımlanacak. Kampanyanın ilk cümlesi de şu olmuş: “Sağ elimde bir kurşun sıkar halde, garip bir banyonun zemininde uyandım. Ortalıkta herhangi bir silah göremiyorum.”

Kaynak: http://bit.ly/p7PBE5

***

İstanbul’da geçen en iyi 10 kitap

The Guardian, geçen haftalarda İstanbul’la ilgili yazılmış en iyi 10 kitabı listelemişti. Bu hafta da mekânı İstanbul olan en iyi 10 kitabı sıralamışlar. Seçimi yapan kişi: Malcolm Burgess. İstanbul tarihinden İstanbul anılarına kadar işte o 10 kitap:

  1. Hilary Sumner-Boyd ve John Freely, İstanbul’u dolaşırken (İstanbul Gezgininin Rehberi), 1972
  2. Edmondo de Amicis, İstanbul, 1878
  3. Yaşar Kemal, Kuşlar da Gitti, 1978
  4. Orhan Pamuk, İstanbul, 2003
  5. Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 1949
  6. Lady Mary Wortley Montagu, Şark Mektupları, 1837
  7. Elif Şafak, Baba ve Piç, 2006
  8. Philip Mansel, Konstantiniyye: Dünyanın Arzuladığı Şehir, 1453-1924, 1995
  9. Mustafa Ziyalan ve Amy Spangler (derleyenler), Kara İstanbul, 2008
  10. Jim Hinks ve Gul Turner (derleyenler), The Book of Istanbul: A City in Short Fiction, 2010

Kaynak: http://bit.ly/piiFJW

***

Agresif romanlar okuyanları da agresif mi yapıyor?

Kısa zaman önce yapılan ve kitaplaşan bir araştırmaya göre, şiddet içeren agresif dilli kitapları okuyan kişilerin de benzer özellikleri gösterdiği ileri sürülüyor. Brigham Young Üniversitesi’nde yapılan araştırmayla ilgili konuşan Sarah M. Coyne, edebiyatta şiddet okuyan kişilerin, anlatıda belirtilen tipteki şiddet eylemini uygulamaya meyilli olabileceğini söylüyor. Çalışmada, bu tip kitapların, agresif davranışları artırdığını söylemiyor, ancak kışkırtıldığı durumlarda insanların tavırlarında psikolojik bir etki bırakabileceğinin altı çiziliyor. Araştırmacılar burada şiddeti de ikiye ayırıyorlar: Fiziksel ve davranışsal şiddet. Fiziksel şiddetin tanımı bariz, davranışsal şiddeti ise şöyle adlandırıyorlar: “Bir kişinin, gruptaki ilişkisine ya da sosyal konumuna zarar vermek amacıyla yapılan davranışlar.” Yöntem olarak da, 67 üniversite öğrencisine, üniversite birinci sınıf öğrencisiyle onun oda arkadaşı arasındaki anlaşmazlığı gösteren, aynı kısa öykünün farklı versiyonları okutuluyor. Bir gruba fiziksel şiddet, diğer gruba da davranışsal şiddet içeren öykü veriliyor. Öğrenciler kitapları bilgisayardan okurken, “ortak arkadaş” olarak belirlenen kişiden (aslında bilgisayar) sürekli gelen “Hadi artık!” “Zamanımı harcıyorsun!” gibi mesajlarla rahatsız ediliyor. Sonra bu arkadaşla bir bilgisayar oyunu oynatılıyor. Araştırmacıların bulgularına göre, içinde fiziksel şiddet içeren öyküyü okuyanlar, bu oyunda rakiplerine daha çok fiziksel şiddet uyguluyorlar. Daha detaylı bilgi için:

Kaynak: http://bit.ly/nR0B4s

, , ,
Share
Share