2011 Nobel Edebiyat Ödülü: Tomas Tranströmer
Merakla beklenen Nobel Edebiyat Ödülü, biraz önce internetten yapılan canlı yayında tüm dünyaya duyuruldu. 1931 doğumlu İsveçli şâir-yazar Tomas Tranströmer, yoğun ve berrak simgeleriyle, gerçeğe yeni bir erişim alanı sağladığı gerekçesiyle bu yılın Nobel Ödülü’ne hak kazandı. Tebrikler.
Yazmaya on üç yaşında başlayan Tranströmer, ilk kitabı 17 dikter (17 şiir)’i 23 yaşındayken yayımladı. Uluslararası anlamda tanınmasıysa tüm şiirlerinin İngilizceye çevirilip yayımlandığı 1987 yılında gerçekleşti. 13 kitabı bulunan şâir, toplamda 50’den fazla dile çevrildi ve kitapları onlarca baskı yaptı. Aynı zamanda saygın bir psikolog olan şâir, çocuk hapishanesinde çalışmasının yanı sıra engelli, madde bağımlısı ve hükümlü çocuklarla da çalışmalar yaptı.
Aftonbladets Edebiyat Ödülü, Bonnier Şiir Ödülü, Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü, Oevralids Ödülü, Petrach Ödülü ve Uluslararası Şiir Forumu İsveç Ödülü sahibi olan Tranströmer, 80 yaşında da en prestijli edebiyat ödülü olan Nobel Ödülü’ne layık görüldü.
1970’lerin “politik” şâirleri tarafından, siyasi olmamakla ve geleneklerinden uzak olmakla eleştirilen şair, modernist ve sürreal şiirler yazdı. İlk dönem şiirlerinde doğaya duyduğu tutkunun etkisi görülmekle birlikte, zamanla daha karanlık, kişisel dizelere yöneldi. 1990 yılında felç geçirip konuşma yetisinde sorunlar yaşayan şâir, adı uzun zamandır Nobel’le anılmaktaydı.
İsterseniz yazıyı Tranströmer’in sözleriyle bitirelim. “The Outpost” şiirinde “Yaradılışın kendini çözmeye çalıştığı / bir yerim ben” diyen şâir bu dizeleri için şöyle diyor:
“Şimdide var olmanın, gerçekliği kullanmanın, bunu deneyimlemenin ve bundan bir şeyler yapmanın anlamını gördüğüm bu tip dini fikirler, son dönem şiirlerimde kendini fark ettiriyor.”
Kaynak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tomas_Transtr%C3%B6mer
http://www.poets.org/poet.php/prmPID/1112