Dağın haberi olsun #13
Kitap almadan duramıyor musunuz?
Taşınırken bir nakliye firmasıyla anlaşmışsanız, kutuladığınız eşyalarınızı onlar alıp yeni evinize götürüyor, değil mi? Ancak bir odanın içinde duran kutuları yüklendiği sırada bir nakliye görevlisi size dönüp de, “Ya bunun içinde ne var?” diye sorduğunda, sakin ola ki, “İçinde kitap var!” demeyin zira şöyle bir yanıt almanız olası: “Aa o zaman farklı fiyat geçerli.” Kitap taşımak yüklerin en ağırı ve eğer siz de kitap almadan duramayan bir okursanız, o zaman hiç merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Kitapçıları dolaşıp kitap almanın keyfini yaşamak, en az o kitapları okumak kadar keyifli. Varsın odanızın tüm duvarları kitapla kaplansın, yerde yürüyecek yer kalmasın; zira “kitaplar aynı zamanda birlikte yaşamak için” sözü hep kulağınızda çınlasın. “Bu kütüphanedeki kitapların hepsini siz mi okudunuz?” diye soranlara karşı Anatole France’ın yanıtını hiç aklınızdan çıkarmayın: “Üçte birini bile okumadım. Siz sanki porselenlerinizi her gün kullanıyor musunuz?” Bu minvalde sizleri en güzel 20 kişisel kütüphanenin fotoğraflarıyla başbaşa bırakıyoruz:
Daha fazlası: Flavorwire
***
Resimlerin öykülerini yazan kuş: Storybird
New York’ta düzenlenen Çocuk Edebiyatı Dijitalleşiyor etkinliğinde, çocuk edebiyatındaki dijitalleşme ve bunun kullanımı üzerine çok bilgilendirici notlara rastladık. Etkinliğin organizatörü, yayıncıların, çocuk edebiyatı söz konusu olduğunda her türlü platformu, her türlü dili ve her türlü şeyi kullandığını söylüyor. Disney’in e-kitap satışının geçen yıl %350 arttığını ve Penguin’in de en büyük kar marjını dijital kitaplardan aldığını düşünürsek, çocuk edebiyatının da dijital dünyaya neden yakın durması gerektiğini rahatlıkla çıkarabiliriz. Üretim araçlarının değişmesiyle elbette tüketim araçları ve tüketim kültürü de değişiyor. Kitapçılarda dolaşıp kitap almak, birkaç onyıl sonra yerini dijital tüketim biçimlerine bırakacak. Yayıncılar, bu geleceğin neresinde duracağına elbette karar vermek zorundalar. Amerika, bu konuda yine önde gidiyor. Ünlü çocuk kitabı yazarı Dr. Seuss’nün cep telefonu applikasyonu 1 milyondan fazla kez indirilmiş. Bütün bunları düşündüğümüzde, Storybird isimli bu site djital içerik ve kitap oluşturma konusunda oldukça ilginç bir bakış açısı getirmiş. Ressamlar ve illüstratörler, çalışmalarını bu siteye koyuyor ve resimlerini kullanarak üyelerin öykü yazmalarını bekliyor. Böylece ortaya “ortaklaşa” vücut bulan kitaplar çıkıyor.
Kaynak: Publishing Perspectives
***
Rowling bu kez büyükler için yazıyor
Dünyada 500 milyona yakın kopya satan Harry Potter serisinin yazarı J. K. Rowling, yayımlanacak yeni kitabının yetişkinler için olduğunu duyurdu. Kitabın adının ya da konusunun ne olduğu ancak bu yılın sonlarına doğru belirlenecek. “Yeni kitabım Harry Potter’dan çok farklı olacak,” diyor Rowling. “Yeni yerler keşfetme özgürlüğüm, bana Harry’nin yakaladığı başarıyı kazandıran bir hediye.” ABD’deki Little, Brown yayınevinden çıkacak kitap hakkında daha ayrıntılı bilgi henüz yok. Yayınevi de bu konuda yorum yapmıyor. Harry Potter, bir çocuk kitabı olarak lanse edilse de yetişkinlerin de ilgisini çeken önemli bir fenomen hâline gelmişti. Serinin son kitabı, ABD’de satışı sunulduğu ilk 24 saatte toplam 11 milyon adet satmıştı. Rowling’in, yetişkinler için yazacağı bu kitabı çocukların okuyup okuyamayacağını ise sanırız zaman gösterecek. Homenum Revelio!
Kaynak: Wall Street Journal